Tips bijtgedrag te verminderen

Pups kunnen zich maar kort concentreren (tien seconden per moment), daarna zijn ze alweer afgeleid.

Als je je dit bedenkt kun je begrijpen dat te veel indrukken niet goed voor hem zijn. Zijn hoofd wordt overvol waardoor hij niet meer goed weet wat hij doet. Hij kan dit op verschillende manieren uiten. Onder andere door het bijten in kleren, bijten in de handen of de stoelpoten, gaan rijden op mensen en dingen of in de riem bijten. Dit noemen we overprikkeling. Voor een pup die bij zijn nieuwe eigenaar komt is alles spannend. Hij komt uit zijn veilige nest in de grote nieuwe wereld.

Hieronder een aantal tips voor de eerste dagen met je pup:

Tip 1.

Laat je pup de eerste dagen eerst zijn nieuwe thuis ontdekken, de nieuwe geurtjes, de onbekende plekken, de nieuwe familie (jij dus) en situaties. Verlang de eerste dagen niets van je pup maar observeer met je ogen en wees vooral lief en de veilige haven. Laat hem de eerste dagen in je tuin of balkon zijn behoefte doen. Doet hij iets wat in jouw ogen niet kan lok hem dan even weg maar verbied het niet. Zijn moeder liet hem ook onderzoeken en jij bent nu de vervanger van zijn moeder. Voorkom dat hij datgene doet wat jij niet wil. Buig negatief gedrag om naar positief gewenst gedrag en je ziet dat dit juist blijft hangen.

Tip 2.

Wordt je pup onrustig als hij in de tuin is geweest, ga zelf rustig zitten en neem een tijdschriftje voor jezelf zodat je pup weer tot rust kan komen. Dit kost tijd en geduld! Wil je pup bij jou liggen, neem hem lekker bij je zodat hij zich veilig voelt. Wil hij op een kleed liggen en valt hij uiteindelijk in slaap, laat hem dan lekker liggen waar hij ligt.

Tip 3.

Bied hem een alternatief aan, bijvoorbeeld een kauwbot, bijt materiaal of een speeltje als het puppybijten nog dragelijk is, ga zelf rustig zitten, raak je pup niet aan en corrigeer hem niet, je maakt het bijten daardoor alleen maar erger.

Tip 4.

Ben je wanhopig omdat het bijten te heftig is?
Ben je wanhopig omdat het bijten te heftig is? Laat hem dan meer onderzoeken op zijn tempo. Laat hem uitsnuffelen tijdens het lopen aan de lijn. Ga minder lang lopen, bijvoorbeeld 5 in plaats van 10 minuten. Stop met wilde activiteiten maar laat hem eens voertjes in het gras zoeken. Geef hem 24 uur per dag drinken. Laat hem nog niet alleen, zorg anders voor oppas. Kijk eens welk voer je geeft, vers vlees is gewoon het beste om te geven.

Tip 5

Begin zo snel mogelijk met de vachtverzorging en in ieder geval het borstelen en wassen van je pup. Probeer ook hier het positivisme door te voeren en maak duidelijk dat tijdens de vachtverzorging er door de pup niet wordt gebeten door consequent af te leiden met bijvoorbeeld een speeltje en wanneer niet gebeten wordt vooral goed en uitvoerig belonen. Kleine knuffels of een klein lekkernijtje geven behoort tot het vaste gereedschap pakket tijdens de verzorgsessie. Wil je een specifieke honden-shampoo neem dan is een kijkje hier → op deze website met uitsluitend 100% natuurlijke verzorgproducten.

Tot slot, vertel je pup wat je wel wilt in plaats van verbieden, daar zal hij meer van leren. En doet hij dat belonen belonen belonen. Je wordt niet gefrustreerd en het positieve gevoel blijft dan hangen zeker bij je pup. Een pup kiest altijd voor positief.

N.B. Dank aan Irene Giesbers.

Dit bericht is geplaatst in Uitleg. Bookmark de permalink.

Geef een reactie